Marzysz o doskonałej sylwetce, rozbudowanej muskulaturze i zwiększeniu obwodu swoich mięśni? Zainspiruj się sposobem żywienia japońskich wojowników! Dzięki diecie samuraja połączonej z ćwiczeniami osiągniesz spektakularne efekty.
Dieta samuraja to bardzo popularny sposób żywienia wśród osób aktywnych fizycznie. W połączeniu z ćwiczeniami daje niesamowite efekty. Ale to nie jedyna jej zaleta. Dieta zakłada rezygnację z żywności przetworzonej. Dzięki temu dostarczamy organizmowi tylko to, co wpływa na niego korzystnie.
Trener i dietetyk Nate Miyaki pracował z osobami, które stosowały dietę paleo. Zauważył jednak, że nie mogły one osiągnąć idealnie wyrzeźbionej sylwetki, o jakiej marzyły. Postanowił więc zmodyfikować założenia tej diety, aby przynosiła lepsze efekty dla osób aktywnych fizycznie. Nowy sposób żywienia opisał w książce „The samurai diet”. Nazwa diety nawiązuje do tego, że Miyaki inspirował się sposobem żywienia japońskich wojowników. Główną modyfikacją jaką wprowadził do diety paleo jest zwiększenie ilości spożywanych węglowodanów. Dzięki nim łatwiej uzupełniany jest zapas glikogenu w mięśniach po treningu oraz odczuwa się większą siłę przy wykonywaniu ćwiczeń.
Dieta paleo (skrót od paleolityczna) to koncepcja żywieniowa, która zakłada spożywanie produktów, do których mogli mieć dostęp nasi przodkowie w epoce kamienia łupanego. Jadłospis diety paleo opiera się na produktach wysokobiałkowych takich jak mięso i ryby oraz warzywach i owocach. Nie można za to spożywać produktów przetworzonych, a także słodyczy czy fast foodów.
Jest to dobra dieta dla osób, które chcą zgubić dodatkowe kilogramy, ale osoby aktywne fizycznie stosując taki plan żywieniowy marnują efekty treningu. Dlatego słynny trener i dietetyk Nate Miyaki stworzył dietę samuraja, która sprzyja wzrostowi masy mięśniowej i redukcji tłuszczu. Dieta paleo stanowi jej bazę. Dieta samuraja opiera się na naturalnych produktach i nieprzetworzonej żywności. Jednak dopuszcza się w niej większe ilości węglowodanów, aby łatwiej wyrównać wysokie zapotrzebowanie energetyczne.
Inna różnica między dietą paleo a samuraja polega na prawie całkowitym wykluczeniu roślin strączkowych. Jedynym źródłem białka są w niej ryby i mięso. Dlatego w diecie samuraja dopuszcza się też suplementację.
Podstawową zasadą diety samuraja jest spożywanie posiłków, które składają się głownie z białka i węglowodanów, ale z wykluczeniem żywności przetworzonej. Kolejną ważną zasadą jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten.
Na diecie samuraja ważne są też godziny spożywania posiłków. Zastosuj metodę carb back loading. Dzień rozpoczynaj od posiłku białkowo-tłuszczowego. Kolejne posiłki powinny być bogate w węglowodany. Przed treningiem jedz węglowodany zawierające skrobię, a po treningu węglowodany proste. Te dwie zasady możesz połączyć też z postem przerywanym (intermittent fasting).
Post przerywany metodą 8/16 polega na podzieleniu doby na dwie części: ośmiogodzinną i szesnastogodzinną. Podczas okienka ośmiogodzinnego jesz wszystkie posiłki, a przez pozostałe 16 godzin – pościsz. Godziny można wybierać dowolnie i dostosowywać je do własnego trybu życia.
Taki sposób odżywania nie jest jednak dla każdego. Z tej diety samuraja powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby wrzodowe, refluks żołądkowo-przełykowy, choroby autoimmunologiczne i inne schorzenia układu pokarmowego.
Dieta samuraja to sposób żywienia idealny przede wszystkim dla sportowców i osób, które aktywnie i intensywnie trenują, także dla własnej przyjemności lub chcą zwiększyć muskulaturę. Posiłki dostosuje się do godzin treningów.
Jeśli jesteś umiarkowanie aktywny i po prostu chcesz się zdrowo odżywiać, to standardowa dieta paleo w zupełności Ci wystarczy. Jeśli zależy Ci na rozbudowanej muskulaturze i na zwiększeniu obwodu mięśni, dieta samuraja jest dla Ciebie!
Produkty zalecane na diecie samuraja to np.:
Produkty zabronione w diecie samuraja to:
Śniadanie
Jajka z pastą z tuńczyka i ogórkiem konserwowym
II śniadanie
Krem z dyni
Obiad
Pierś z kurczaka z gotowaną marchewką z groszkiem i kaszą
Kolacja
Sałatka kurczakiem i plastrami buraka, z orzechami włoskimi i pomidorkami cherry
Śniadanie
Czekoladowe naleśniki z jogurtem waniliowym z truskawkami i borówkami
II śniadanie
Zupa brokułowa z indykiem
Obiad
Pieczeń z żurawiną z batatami i surówką z ogórka zielonego
Kolacja
Pieczony łosoś z ziołami i warzywami na parze (brokułem, marchewka, kalafiorem)
Śniadanie
Frittata z kozim serem z sałatką warzywną i sosem koperkowym
II śniadanie
Sałatka z jajem, tuńczykiem i warzywami
Obiad
Kotlet de volaille z surówką z pora
Kolacja
Waniliowa panna cotta z musem malinowym
Śniadanie
Jajka faszerowane pastą pieczarkową z kolorową papryką
II śniadanie
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Obiad
Rolada zrazowa z sosem grzybowym z talarkami ziemniaczanymi i modrą kapustą
Kolacja
Sałatka kurczakiem i plastrami buraka i pomidorkami cherry z dodatkiem orzechów włoskich
Śniadanie
Gofry z masłem orzechowym, kremem waniliowym i malinami
II śniadanie
Zapiekane awokado z sosem pomidorowym i papryką
Obiad
Szarpana wołowina w sosie barbecue, pieczone ziemniaki, kapusta zasmażana z koperkiem
Kolacja
Sałatka Cezar z kurczakiem