Grillowane mięso możesz jeść przez cały rok. Zobacz nasze przepisy na dania z rusztu... elektrycznego
123RF
Grillowane mięso możesz jeść przez cały rok. Zobacz nasze przepisy na dania z rusztu... elektrycznego
Kamila Jamrożek, Katarzyna Ziemnicka
30.09.2021 14:30
Koniec lata oznacza koniec grillowania? Wcale nie! Przygotuj sycące i pyszne dania z grilla... elektrycznego. Nikt nie oprze się tym soczystym hamburgerom, żeberkom i szaszłykom.
Przygotowanie tradycyjnego grilla wymaga dużo zachodu – rozpalanie, długie czekanie, aż posiłek będzie gotowy. A grillować na dworze i tak można tylko w ciepłe dni. Jeżeli chciałbyś móc jeść pyszne grillowane mięso cały rok i to bez wzdychania dymu węglowego, którym przechodzą ubrania i potrawy, mamy ciekawą alternatywę.
Grill elektryczny da Ci większe pole do popisu. Potrawy można przygotowywać w domu, na tarasie, na balkonie czy na działce. Posiłki będą też zdrowsze i mniej tłuste niż te smażone na oleju.
Jakie są zalety grilla elektrycznego i jaki wybrać?
Korzystanie z grilla elektrycznego ma dużo zalet, np.:
możesz przygotowywać smaczne potrawy przez cały rok, nawet w deszczową pogodę;
brak dymu sprawia, że możesz grillować nawet w pomieszczeniach zamkniętych;
smażenie mięsa jest szybkie i proste;
urządzenie jest łatwe w obsłudze: ustaw dogodną temperaturę, a specjalna dioda poinformuje Cię, kiedy możesz smażyć;
Najpopularniejsze rodzaje grilli elektrycznych to:
grill elektryczny z rusztem – przypomina grilla ogrodowego. Pod rusztem znajduje się grzałka, na którą ścieka tłuszcz z potraw, co może utrudniać jego czyszczenie.
grill elektryczny z płytą grzewczą –powierzchnia takiego grilla pokryta jest z nieprzywierającej ceramiki lub teflonu. Zawiera też dodatkowy zbiornik, do którego spływa wytapiający się tłuszcz.
Urządzenia różniące się wielkością:
grill elektryczny stołowy/domowy –przypomina opiekacz do kanapek lub grillową patelnię.
grill elektryczny stojący – podobny do opalanych węglem grilli ogrodowych. Ma nóżki, dlatego możesz ustawić go w dowolnym miejscu. Może mieć płytę grillową lub ruszt.
Hamburgery z sosem serowym
Składniki
600 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
4 bułki do burgerów
2 duże pomidory
2 korniszony
1 czerwona cebula
4 liście sałaty
Sos serowy:
200 g sera typu feta 100 g kwaśnej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
sól
młotkowany czarny pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy lub ketchupu
Przygotowanie
Wołowinę wyrabiaj przez kilka minut i uformuj cztery jednakowej wielkości burgery (mięso powinno być dość luźne).
Przygotuj sos serowy: wymieszaj w misce ser typu feta, śmietanę i oliwę z oliwek. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Ułóż burgery na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 2 minuty z każdej strony (im dłużej będziesz grillował, tym bardziej mięso będzie wysmażone). Gdy burgery będą gotowe, oprósz je solą i pieprzem. Na ruszcie podpiecz przekrojone na pół bułki.
Umyj i starannie osusz liście sałaty oraz pomidory. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój na plasterki korniszony i pomidory.
Dolną połówkę bułek posmaruj sosem serowym. Ułóż na nim burgery i sałatę. Posmaruj ją odrobiną majonezu i ułóż pomidory, cebulę i ogórki. Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą lub ketchupem. Przykryj nią burgera.
Hot-dogi z kiełbaskami i boczkiem
Składniki
4 bułki do hot-dogów
4 ulubione kiełbaski
8 plasterków boczku
dwie małe cebule
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Kiełbaski delikatnie ponacinaj i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe ułóż na skraju grilla, aby nie wystygły.
Boczek pokrój na kawałki i ułóż na tacce aluminiowej. Na drugiej tacce ułóż obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zgrilluj. Podpiecz też przekrojone (ale nie do końca) bułki do hot-dogów.
Wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek.
Bułki posmaruj sosem jogurtowo-majonezowym. Połóż na nie kiełbaski, kawałki bekonu i cebuli. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Szaszłyki wieprzowe na słodko-ostro
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej
1/2 cukinii
Marynata:
80 ml sosu teriyaki
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oleju
duża szczypta mielonej ostrej papryki, kolendry i gorczycy
sól i pieprz
Przygotowanie
Polędwiczkę opłucz i osusz. Usuń błonki po zewnętrznej stronie mięsa, a następnie pokrój je w niedużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
Wymieszaj sos teriyaki, syrop klonowy, sok z limonki i olej. Dopraw mieloną papryką, gorczycą i kolendrą, wymieszaj. Włóż mięso do marynaty i odstaw.
Umyj warzywa, a z papryki dodatkowo usuń gniazda nasienne. Pokrój cukinię i papryki na nieduże kawałki.
Nadziej na przemian mięso i warzywa na patyczki. Połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 20 minut.
Żeberka w sosie barbecue
Składniki
1 kg surowych żeberek
Sos barbecue:
1 szklanka pikantnego ketchupu
po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu worcestershire lub sojowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj. Przełóż do rondelka i dodaj resztę składników na sos. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj połową sosu barbecue.
Ułóż żeberka na rozgrzanym ruszcie i grilluj po około 10-12 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia posmaruj jeszcze raz sosem. Żeberka powinny być mocno wysmażone.
Podaj je z dobrym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.