Magazyn Auto
Serwis pod patronatem magazynu Motor
Koniec lata oznacza koniec grillowania? Wcale nie!

Grillowane mięso możesz jeść przez cały rok. Zobacz nasze przepisy na dania z rusztu... elektrycznego

Grillowane mięso możesz jeść przez cały rok. Zobacz nasze przepisy na dania z rusztu... elektrycznego

Koniec lata oznacza koniec grillowania? Wcale nie! Przygotuj sycące i pyszne dania z grilla... elektrycznego. Nikt nie oprze się tym soczystym hamburgerom, żeberkom i szaszłykom.

Przygotowanie tradycyjnego grilla wymaga dużo zachodu – rozpalanie, długie czekanie, aż posiłek będzie gotowy. A grillować na dworze i tak można tylko w ciepłe dni. Jeżeli chciałbyś móc jeść pyszne grillowane mięso cały rok i to bez wzdychania dymu węglowego, którym przechodzą ubrania i potrawy, mamy ciekawą alternatywę.

Grill elektryczny da Ci większe pole do popisu. Potrawy można przygotowywać w domu, na tarasie, na balkonie czy na działce. Posiłki będą też zdrowsze i mniej tłuste niż te smażone na oleju.

Jakie są zalety grilla elektrycznego i jaki wybrać?

Korzystanie z grilla elektrycznego ma dużo zalet, np.:

  • możesz przygotowywać smaczne potrawy przez cały rok, nawet w deszczową pogodę;
  • brak dymu sprawia, że możesz grillować nawet w pomieszczeniach zamkniętych;
  • smażenie mięsa jest szybkie i proste;
  • urządzenie jest łatwe w obsłudze: ustaw dogodną temperaturę, a specjalna dioda poinformuje Cię, kiedy możesz smażyć;

Najpopularniejsze rodzaje grilli elektrycznych to:

  • grill elektryczny z rusztem – przypomina grilla ogrodowego. Pod rusztem znajduje się grzałka, na którą ścieka tłuszcz z potraw, co może utrudniać jego czyszczenie.
  • grill elektryczny z płytą grzewczą –powierzchnia takiego grilla pokryta jest z nieprzywierającej ceramiki lub teflonu. Zawiera też dodatkowy zbiornik, do którego spływa wytapiający się tłuszcz.

Urządzenia różniące się wielkością:

  • grill elektryczny stołowy/domowy  –przypomina opiekacz do kanapek lub grillową patelnię.
  • grill elektryczny stojący  – podobny do opalanych węglem grilli ogrodowych. Ma nóżki, dlatego możesz ustawić go w dowolnym miejscu. Może mieć płytę grillową lub ruszt.

Hamburgery z sosem serowym

Burger
Hamburger.
123RF

Składniki

  • 600 g mielonej wołowiny (np. antrykotu) 
  • 4 bułki do burgerów 
  • 2 duże pomidory 
  • 2 korniszony 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 liście sałaty

Sos serowy:

  • 200 g sera typu feta  100 g kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo: 

  • sól
  • młotkowany czarny pieprz
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki musztardy lub ketchupu

Przygotowanie

  1. Wołowinę wyrabiaj przez kilka minut i uformuj cztery jednakowej wielkości burgery (mięso powinno być dość luźne). 
  2. Przygotuj sos serowy: wymieszaj w misce ser typu feta, śmietanę i oliwę z oliwek. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Ułóż burgery na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 2 minuty z każdej strony (im dłużej będziesz grillował, tym bardziej mięso będzie wysmażone). Gdy burgery będą gotowe, oprósz je solą i pieprzem. Na ruszcie podpiecz przekrojone na pół bułki. 
  4. Umyj i starannie osusz liście sałaty oraz pomidory. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój na plasterki korniszony i pomidory.
  5. Dolną połówkę bułek posmaruj sosem serowym. Ułóż na nim burgery i sałatę. Posmaruj ją odrobiną majonezu i ułóż pomidory, cebulę i ogórki. Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą lub ketchupem. Przykryj nią burgera.

Hot-dogi z kiełbaskami i boczkiem

hot_dog
Hot dogi.
123RF

Składniki

  • 4 bułki do hot-dogów 
  • 4 ulubione kiełbaski 
  • 8 plasterków boczku 
  • dwie małe cebule 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbaski delikatnie ponacinaj i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe ułóż na skraju grilla, aby nie wystygły. 
  2. Boczek pokrój na kawałki i ułóż na tacce aluminiowej. Na drugiej tacce ułóż obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zgrilluj. Podpiecz też przekrojone (ale nie do końca) bułki do hot-dogów. 
  3. Wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 
  4. Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek.
  5. Bułki posmaruj sosem jogurtowo-majonezowym. Połóż na nie kiełbaski, kawałki bekonu i cebuli. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Szaszłyki wieprzowe na słodko-ostro

szaszłyki
Szaszłyki.
123RF

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej 
  • 1/2 cukinii

Marynata:

  • 80 ml sosu teriyaki 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju 
  • duża szczypta mielonej ostrej papryki, kolendry i gorczycy 
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę opłucz i osusz. Usuń błonki po zewnętrznej stronie mięsa, a następnie pokrój je w niedużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. 
  2. Wymieszaj sos teriyaki, syrop klonowy, sok z limonki i olej. Dopraw mieloną papryką, gorczycą i kolendrą, wymieszaj. Włóż mięso do marynaty i odstaw. 
  3. Umyj warzywa, a z papryki dodatkowo usuń gniazda nasienne. Pokrój cukinię i papryki na nieduże kawałki. 
  4. Nadziej na przemian mięso i warzywa na patyczki. Połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 20 minut.

Żeberka w sosie barbecue

zeberka
Żeberka.
123RF

Składniki

  • 1 kg surowych żeberek

Sos barbecue: 

  • 1 szklanka pikantnego ketchupu 
  • po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny 
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu worcestershire lub sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj. Przełóż do rondelka i dodaj resztę składników na sos. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  2. Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj połową sosu barbecue.
  3. Ułóż żeberka na rozgrzanym ruszcie i grilluj po około 10-12 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia posmaruj jeszcze raz sosem. Żeberka powinny być mocno wysmażone.
  4. Podaj je z dobrym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
    hot_dog
    Podpis
    Źródło

Czytaj także