Serwis pod patronatem magazynu Motor
Serwis pod patronatem magazynu Motor
Koniec lata oznacza koniec grillowania? Wcale nie!
123RF
Lifestyle

Grillowane mięso możesz jeść przez cały rok. Zobacz nasze przepisy na dania z rusztu... elektrycznego

Koniec lata oznacza koniec grillowania? Wcale nie! Przygotuj sycące i pyszne dania z grilla... elektrycznego. Nikt nie oprze się tym soczystym hamburgerom, żeberkom i szaszłykom.

Przygotowanie tradycyjnego grilla wymaga dużo zachodu – rozpalanie, długie czekanie, aż posiłek będzie gotowy. A grillować na dworze i tak można tylko w ciepłe dni. Jeżeli chciałbyś móc jeść pyszne grillowane mięso cały rok i to bez wzdychania dymu węglowego, którym przechodzą ubrania i potrawy, mamy ciekawą alternatywę.

Grill elektryczny da Ci większe pole do popisu. Potrawy można przygotowywać w domu, na tarasie, na balkonie czy na działce. Posiłki będą też zdrowsze i mniej tłuste niż te smażone na oleju.

Jakie są zalety grilla elektrycznego i jaki wybrać?

Korzystanie z grilla elektrycznego ma dużo zalet, np.:

  • możesz przygotowywać smaczne potrawy przez cały rok, nawet w deszczową pogodę;
  • brak dymu sprawia, że możesz grillować nawet w pomieszczeniach zamkniętych;
  • smażenie mięsa jest szybkie i proste;
  • urządzenie jest łatwe w obsłudze: ustaw dogodną temperaturę, a specjalna dioda poinformuje Cię, kiedy możesz smażyć;

Najpopularniejsze rodzaje grilli elektrycznych to:

  • grill elektryczny z rusztem – przypomina grilla ogrodowego. Pod rusztem znajduje się grzałka, na którą ścieka tłuszcz z potraw, co może utrudniać jego czyszczenie.
  • grill elektryczny z płytą grzewczą –powierzchnia takiego grilla pokryta jest z nieprzywierającej ceramiki lub teflonu. Zawiera też dodatkowy zbiornik, do którego spływa wytapiający się tłuszcz.

Urządzenia różniące się wielkością:

  • grill elektryczny stołowy/domowy  –przypomina opiekacz do kanapek lub grillową patelnię.
  • grill elektryczny stojący  – podobny do opalanych węglem grilli ogrodowych. Ma nóżki, dlatego możesz ustawić go w dowolnym miejscu. Może mieć płytę grillową lub ruszt.

Hamburgery z sosem serowym

Burger
Hamburger.
123RF

Składniki

  • 600 g mielonej wołowiny (np. antrykotu) 
  • 4 bułki do burgerów 
  • 2 duże pomidory 
  • 2 korniszony 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 liście sałaty

Sos serowy:

  • 200 g sera typu feta  100 g kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo: 

  • sól
  • młotkowany czarny pieprz
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki musztardy lub ketchupu

Przygotowanie

  1. Wołowinę wyrabiaj przez kilka minut i uformuj cztery jednakowej wielkości burgery (mięso powinno być dość luźne). 
  2. Przygotuj sos serowy: wymieszaj w misce ser typu feta, śmietanę i oliwę z oliwek. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Ułóż burgery na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 2 minuty z każdej strony (im dłużej będziesz grillował, tym bardziej mięso będzie wysmażone). Gdy burgery będą gotowe, oprósz je solą i pieprzem. Na ruszcie podpiecz przekrojone na pół bułki. 
  4. Umyj i starannie osusz liście sałaty oraz pomidory. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój na plasterki korniszony i pomidory.
  5. Dolną połówkę bułek posmaruj sosem serowym. Ułóż na nim burgery i sałatę. Posmaruj ją odrobiną majonezu i ułóż pomidory, cebulę i ogórki. Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą lub ketchupem. Przykryj nią burgera.

Hot-dogi z kiełbaskami i boczkiem

hot_dog
Hot dogi.
123RF

Składniki

  • 4 bułki do hot-dogów 
  • 4 ulubione kiełbaski 
  • 8 plasterków boczku 
  • dwie małe cebule 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbaski delikatnie ponacinaj i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe ułóż na skraju grilla, aby nie wystygły. 
  2. Boczek pokrój na kawałki i ułóż na tacce aluminiowej. Na drugiej tacce ułóż obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zgrilluj. Podpiecz też przekrojone (ale nie do końca) bułki do hot-dogów. 
  3. Wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 
  4. Umyj, osusz i posiekaj szczypiorek.
  5. Bułki posmaruj sosem jogurtowo-majonezowym. Połóż na nie kiełbaski, kawałki bekonu i cebuli. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Szaszłyki wieprzowe na słodko-ostro

szaszłyki
Szaszłyki.
123RF

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej 
  • 1/2 cukinii

Marynata:

  • 80 ml sosu teriyaki 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju 
  • duża szczypta mielonej ostrej papryki, kolendry i gorczycy 
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę opłucz i osusz. Usuń błonki po zewnętrznej stronie mięsa, a następnie pokrój je w niedużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. 
  2. Wymieszaj sos teriyaki, syrop klonowy, sok z limonki i olej. Dopraw mieloną papryką, gorczycą i kolendrą, wymieszaj. Włóż mięso do marynaty i odstaw. 
  3. Umyj warzywa, a z papryki dodatkowo usuń gniazda nasienne. Pokrój cukinię i papryki na nieduże kawałki. 
  4. Nadziej na przemian mięso i warzywa na patyczki. Połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 20 minut.

Żeberka w sosie barbecue

zeberka
Żeberka.
123RF

Składniki

  • 1 kg surowych żeberek

Sos barbecue: 

  • 1 szklanka pikantnego ketchupu 
  • po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny 
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu worcestershire lub sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj. Przełóż do rondelka i dodaj resztę składników na sos. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  2. Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj połową sosu barbecue.
  3. Ułóż żeberka na rozgrzanym ruszcie i grilluj po około 10-12 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia posmaruj jeszcze raz sosem. Żeberka powinny być mocno wysmażone.
  4. Podaj je z dobrym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
    hot_dog
    Podpis
    Źródło

Czytaj także